Ministerstvo zdravotnictví varuje:       

 Kouření vážně způsobuje dobrou náladu! 

O dýmkovém tabáku


Zpracování tabáku


Průmyslové zpracování tabáku vychází z principů, kterými se upravoval tabák v malém. Hlavním rozdílem je využití techniky, která schnoucí listy mačká a převrací. Samozřejmě se také používají různé
chemické prostředky, počítačově řízená optimalizace výrobního procesu zrání a fermentace tabáku. Cigaretovou směs tvoří tabáky různého původu s různými postupy fermentace a dalšími přísadami.
Výsledný mix dává značkám různou chuť. Pěstování, sklizeň a zpracování cigaretového tabáku je pro ruční balení či plnění totožné jako u strojově vyráběných cigaret . Z plantáže se do továrny dostanou nezpracované listy. Na jejich následném nařezání pak závisí nejen vzhled tabákové směsi, ale i mnoho jejích dalších vlastností.

 

Odrůdy tabáku


Do rodu Nicotiana patří dva druhy - Nicotiana tabacum (tabák virginský) a Nicotiana rustica (tabák selský). Ušlechtilý tabák virginský je základní surovinou pro výrobu kvalitních dýmkových směsí. Ale
i tabák selský, nenáročný na klimatické podmínky, je také součástí tabákového průmyslu. Když se po objevení Ameriky začalo kouřenírozmáhat, byly sazenice tabáku rozváženy po celém světě za účelem
levnějšího a účinnějšího pěstování. V oblastech, které byly uznány jako vyhovující, vznikaly plantáže, na kterých nich se mohl tabák křížit s ostatním dovezeným tabákem. Vlivem rozdílných klimatických
podmínek a způsobů pěstování se v různých oblastech vyvinuly nové odrůdy. Největším uměním producentů tabáku se stala schopnost smísit tyto odrůdy ve vhodném poměru, jejichž kombinace zpravidla předčily původní tabák.

Základní druhy:
Virginie - má nejblíže k původnímu divokému tabáku. Je nejpoužívanější a asi nejoblíbenější odrůdou, používá se do valné většiny dýmkových směsí. Virginský tabák je zpravidla světlý, sladký - má
vysoký obsah škrobu (při fermentaci se škrob mění na cukry), je jemnýv chuti, ale hrubý k jazyku a dobře hoří. Chuť by se dala nejlépe charakterizovat jako „čistě tabáková”. Jako jediný se často kouří i bez příměsi jiných tabáků.
Burley – druhá základní odrůda tabáku se nacházíve většině dýmkový chsměsí. Jeho vlastnosti jsou opačné k Virginii a proto se skvěle doplňují. Má hnědou barvu, kvůli způsobu sušení prakticky nulový obsah cukru a je velmi silný. Chuť má suchou, výraznou a je cítit po čokoládě.

Další druhy:
Orientální tabáky - velmi aromatické, výrazné odrůdy pěstované ve Středomoří. Vycházejí z druhého botanického druhu, z tabáku selského. Samotné se nepoužívají, pouze se přidávají do některých
směsí se základními druhy.
Maryland - má žlutou až červenohnědou barvu a používá se převážně jako kořenící tabák.
Cavendish - po dvojitém fermentačním procesu získají listy černou barvu. Je vhodný pro absorbci uměle dodávaných chuťových látek. Přidává se především do mixture, někdy se také kouří samotný.
Latakia - zeměpisně se řadí k orientálům, ale způsobem zpracování a výslednou chutí se od nich výrazně liší. Je temně černá, výrazná a má vtíravé, uzené aroma. Není ale příliš silná (pokud jde o obsah
nikotinu). Své zvláštní vlastnosti získává při sušení, které probíhá nad otevřeným ohněm z kyperského a syrského dřeva. Samotná se nekouří, přidává se na dochucení k dalším tabákům. 90% klasických
anglických směsí obsahuje Latakii.
Perique - kořenící tabák, vzhledem i způsobem výroby podobný Latakii. Narozdíl od ní pochází z Ameriky. Je relativně vzácný a se smí se produkovat pouze tam. Narozdíl od Latakie je poměrně silný.

 

Základní typy dýmkových tabáků

 

Loose cut - tabák, jehož listy jsou nasekány na drobné kousky tak, aby se s ním dala rovnou nacpat dýmka. Jedná se o nejběžnější typ zpracování.
Mixture - je to obecné označení dýmkových tabáků, které se skládají z více než jedné odrůdy nebo prošly více jak jedním způsobem úpravy. Především se tak však označuje tabák, jenž je možno bez dalších úprav nacpat ihned kouřit. Tato směs bývá složena především Burley a Virginie, s příměsí Cavendishe, Označuje se také slovem „Blend”.
Flake - výroba probíhá tak, že se tabákové listy, dokud jsou ještě vcelku, navlhčí, naskládají na sebe a vloží do lisu. Vznikne velká krychle stlačeného tabáku, která se následně rozřeže na menší kvádry
a ty se pak rozkrájí na plátky. Podstatné je, že řez se provádí kolmo
na původní plochu listů.
Plug - vyrábí se jako flake, avšak vynechána je část s plátkováním, jedná se tedy o jakési krychle.
Ready rubbed – při jeho zpracování se rozcupuje flake tabák na malé kousky. Drží vlhkost lépe než loose cut a zároveň se nemusí cupovat jako flake.
Cavendish – je označením výsledného produktu, jenž má specifické vlastnosti. Listy vybraných druhů tabáků se navlhčí a stlačí (jako u lisovaných tabáků) a nechají se nadvakrát projít fermentačním procesem. Získají tak černou barvu, zvýší se jejich obsah cukru a stanou se obzvláště vhodnými pro absorbci uměle dodávaných chuťových látek. Vzniklý blok se následně rozcupuje a přidává se do různých typů tabákových směsí, především do mixture. Někdy se také kouří samotný. Nejběžnějším typem je tzv. Black Cavendish.
Curly cut (roll cake, spun cut, birds eye) - navlhčený tabák je vystaven vysokému tlaku, rolován a stáčen do podoby válce či provazu. Ten se následně nařeže napříč tak, že vzniknou kolečka, v nichž je nádherně patrná mozaika tabáku. Před kouřením se musí koláčky rozdrobit. Jedná se o dosti náročnou výrobní proceduru, což se také odráží na ceně.
Cube cut (cross cut) - nový, moderní typ řezu tabáku. Slisovaná cihla tabáku se rozdělí tzv. křížovým řezem na malé kostičky. Ty si dobře uchovávají vlhkost a zároveň dobře hoří.


Způsob sušení


Tato důležitá fáze přichází na řadu hned po sklizni. Její výsledek je velmi významný, neboť podle typu sušení listů se tabák třídí.
Vzduchem - tabákové listy se zavěsí do stínu a nechá se okolo nich volně proudit vzduch. Jedná se o nejpomalejší způsob sušení (přibližně měsíc). Takto se připravuje Burley.
Horkem - ve speciálních koších se tabák zavěsí mezi rozpálené kovové desky a je sušen horkým vzduchem. Typickým příkladem je Virginie.
Ohněm - tabák se rozvěsí nad oheň a působením horkého kouře se udí. Takto se vyrábí Latakie, Perique nebo Kentucky.
Sluncem – listy rozprostřené po zemi se suší na Slunci. Tímto způsobem se suší Orientální tabáky.

 

 

 

®  Je známo,že kuřáci dýmek jsou značně konzervativní. Vývoj v dýmkových tabácích sice stále pokračuje, ale velmi pomalu. Některé oblíbené druhy jsou na trhu s dýmkovým tabákem i sto let. Příkladem toho jsou anglické tabákové směsi či holandské. V současnosti je nejoblíbenějším tabákovým typem aromatický „mixture“ a to především dánského typu. To znamená, že je tabák lehce aromatizován, ve směsích vyniká přírodní chuť tabáku v kombinaci s různými příchutěmi. Hlavní aroma je velmi lehké a neovlivňuje tolik výslednou chuť tabáku. Různé typy řezů dýmkového tabáku

®  U dýmkového tabáku rozlišujeme tři základní typy řezů. Kyprý řez neboli „loose cut“,je tabák zpracovaný lisováním, tzv. flake a mixture. Mnoho dýmkových směsí může být kombinací různých řezů a chutí. Zvláště u dánských dýmkových tabáků jsou často míchány různé typy řezů. Každý z nich má své výhody a nevýhody, a proto vhodnou kombinací získá tabákový druh ten správný charakter.



Loose cut (Kyprý řez)

Tabák, který je zpravován jako loose cut, není stlačen, je řezán pouze jednou. Tabák je proto kyprý a velmi dobře se plní. Šířka řezu se může lišit od velmi jemného až po hrubý řez. Ovšem kuřák dýmky by si měl při kouření tohoto velmi jemného řezu dávat dobrý pozor. Jemně nařezané proužky tabáku velmi rychle hoří. Jestliže je tah v dýmce příliš silný, dýmka se bude rozpalovat, kouř bude velmi horký a celkově nás bude takový tabák štípat na jazyku. Tento řez proto vyžaduje trpělivost. Na druhé straně se velmi dobře zapaluje.. Někdy u tohoto řezu mluvíme také o řezu jménem „shag“. Klasickým loose cutem je například Stanwell Melange, Caledonian Highland Cream.



Lisovaný tabák (Flake)
Lisování dodává tabáku podstatně pomalejší hoření, výsledkem čehož je chladný kouř a plnější a jemnější chuť při naplnění. Tabák typu flake se lisuje pod tlakem několika atmosfér buď v tlakové komoře nebo na ručním lisu. Nechává se zrát několik dní a poté je nařezán na jemné plátky. Složitý proces lisování, tepelná úprava a skladování zdůrazňují individuální chuťové nuance jednotlivých tabáků a individuální plátek nebo „flake“ se stává tabákovou směsí sám o sobě. Flake tabáky vyžadují určitou dávku péče, jak při plnění, tak i při samotném kouření dýmky. Flake tabáky skvěle drží aroma a jsou dlouho vláčné a vlhké.
Lisované tabáky vyžadují velký podíl ruční práce a proto patří mezi dražší tabáky. Flake je často balen do menších krabiček a věšinou se jedná o 50-ti gramový tabák.Například Peterson University Flake.




Cut plug (Kolíčkový řez)
Cut plug má několik různých jmen ready rubbed, loose flake nebo rubbed out, která všechna znamenají ten samý proces. Cut plug je opět lisovaný tabák typu flake, který byl rozcupován tak, že se z něj stala směs malých tabákových částeček. Tento řez je snazší k naplnění a kouření a současně si uchovává stejnou chuťovou kvalitu jako flake. Cut plug si můžete vyzkoušet například na Mac Baren Virginia No.1 Ready Rubbed, Mac Baren Gold Blend Ready Rubbed nebo například u tabáku Bell Epoque.

Cross cut (Křížový řez)
Granulovaný tabák nebo cross - cut je americký řez, který se velmi snadno plní a snadno hoří.
Pří výrobě cross-cutu, jsou tabákové listy řezány podélně, ale následně také napříč. Výsledkem jsou jemné čtverečky tabáku a žádné dlouhé tabákové kousky. Cross-cut je často směsí loose cut tabáku a flake tabáku.
Cross-cut také existuje ve variantě zvané cubic cut nebo cube cut, která je řezem lisovaného tabáku. Tento tabák je nařezán na malé kostičky. Zapalování vyžaduje zručnost a jistou zkušenost. Má stejné vlastnosti jako lisovaný flake.Tento řez najdeme u tabáku W.O. Larsen Collector´s.

Spun cut (Točitý řez)
Sput Cut tabák patří mezi velmi nákladné procesy při zpracování dýmkového tabáku. Vyžaduje velký podíl ruční práce a dnes je spíše raritou, kterou produkují dvě velké dánské tabákové firmy. Spun cut, rolovaný cut cake, curls nebo curly jsou některé ze jmen používané pro spun cut tabáky.
Tabákové lano je vyrobeno z ručně odřapíkovaných tabákových listů, ze kterých byl odstraněn centrální řapík. Posledním krycím listem bývá většinou velký virginský list. Dovnitř se umístí další tabákové listy, které jsou smotány do dlouhého provazce, zabaleného do vnějšího listu. Tabákové lano může mít různou šířku – mezi 2 – 2,5 cm. Pramen tabákových listů (tabákové lano) obsahuje celou konkrétní tabákovou směs. Celé tabákové lano je na nějakou dobu uloženo do speciálně zvlhčené místnosti, aby dostatečně vyzrálo. Po uplynutí určité doby je lano nařezáno na pláty nebo „mince“. Dýmka může být plněna spun cut tabákem po celých kouscích nebo plátky mohou být rozmělněny před naplněním. Naplnění dýmky, kdy se naskládají ”mince” na sebe, vyžaduje ruku velmi zkušeného kuřáka dýmky. Kouření takto plněné dýmky je věcí několikatiměsíční tréningu. Na našem trhu se prodává například Mac Baren Stockton Spun Cut nebo Mac Baren Club Blend Roll Cake.


Mixtures –Směs
Směsi (mixtures) vznikají kombinací různých základních tabáků a řezů. V současnosti je to nejoblíbenější forma dýmkového tabáku. Směsi převažují nad ostatními druhy řezů.
Typické směsi obsahují dobrou proporci virginského tabáku řezu loose cut smíchanou se strojově rozcupovaným (ready rubbed) Burley. Časté přidání černého Cavendishe do „mixturů“ dodá směsi kontrast barev a vytvoří jemnější chuť. Například Danish Black Vanilla Mixture je klasickou tabákovou směsí. Dánská směs je vyrobená z „loose cutu“ a lisovaného tabáku, které jsou strojově rozcupovány. Přidáním černého Cavendishe vznikne ve směsi měkká a jemná příchuť. Typicky dánskou směsí jsou například Alsbo Whisky, Skandinavik.

Mixutre, Skandinavik Aromatic a další. Klasická anglická směs je charakterizovaná vysokým obsahem latakie. Což je velmi silný tabák s uzenou chutí a aroma. Mezi klasické anglické směsi patří například Dunhill My Mixture nebo Dunhill Early Morning Pipe.


 

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode